Експеримент в Германия: Всеки без работа с по 1200 евро

Какво бихте променили, ако разполагахте с пари да се самоиздържате...
Обновена: 29 дек 2021 07:25 | 29 дек 2021 07:00, Петя Славова
196
Експеримент в Германия: Всеки без работа с по 1200 евро
Снимка: БГНЕС

Ще спрете ли да работите, ако можехте да получавате даром по 1200 евро на месец, с които да се издържате? А какво ще правите с парите и как те биха ви променили? На тези въпроси търси отговор един експеримент в Германия.

Доминик Шифер от Валдек, провинция Хесен, е един от получилите възможността в продължение на три години да взимат по 1200 евро месечно гарантиран базисен доход – 43 200 евро за целия период. Когато разбрал, че късметът е на негова страна, 25-годишният санитар не можел да повярва на очите и ушите си: повече от два милиона кандидати се състезавали за 122 места, осигуряващи на избраниците по 1200 евро месечно гарантиран доход – от юни 2021 до май 2024 година, предава "Дойче Веле".

"Първоначално изпаднах в еуфория и се хвалех навсякъде, че съм одобрен за проекта. След което започнах да мисля какво да правя с парите - малко много ми дойде наведнъж", казва Шифер.

Поразена от това, че също е попаднала сред избраните, е и 28-годишната служителка в колцентър Линда Тисен от Бад Херсфелд, провинция Хесен. И тя се зарадвала много на парите, паднали сякаш от небето - защото дават сигурност и свободата да започнеш нещо ново.

Какво цели експериментът?

Целта на учените е за трите години на експеримента да установят как получаваният базисен доход наистина се отразява на поведението и отношението на хората. Наред със 122-та получатели на редовните 1200 евро месечно, е сформирана и още една група от 1380 участници със сходни  възраст, образование местоживеене, които обаче не получават пари даром.

На всеки 6 месеца участниците в двете групи трябва да попълват въпросници, а една малка част от тях, сред които Тисен и Шифер, имат правото да дават и интервюта, включително за избрани медии, следящи как се развива експериментът.

Далеч от клишетата и стереотипите

Един от инициаторите на проекта, Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания, казва: "В началото участниците са по-доволни и по-склонни да поемат риск, но е естествено след определено време да свикнат". Според Шуп, "съществуват множество клишета и стереотипи, както и прекомерни очаквания спрямо основния доход. Очакваме с научно любопитство резултатите", добавя той.

Сред конкретните въпроси, които си задават учените, е например дали получателите на базисния доход ще напуснат работа или ще започнат да работят на намалено работно време. И ако е така, какво ще правят в свободните си часове?

Базисният доход осигурява свобода

Доминик Шифер е много благодарен на парите "отгоре": "Благодарение на тях успях да се преместя в отделно жилище с приятелката си". Той е категоричен, че безусловният доход носи свобода и позволява друго качество на живота. Допълнителните средства ще му позволят и да изплати заема, взет за покупката на нова кола, а и да отделя средства за пенсия.

Докато Доминик крои по-дългосрочни планове, Линда Шифер иска са преобърне живота си без забавяне - иска да работи в  дърводелска работилница. Макар и трудно, е успяла да си намери стажантско място и напуска работата си в колцентъра. "Без базисния доход това щеше да е невъзможно - стажът не е безплатен." А ако мине успешно, би искала да започне и обучение. "Бих искала да намеря призванието си", казва Линда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: германиядоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
8
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Никога не съм забравял думите на прадядо ми: "Ако искаш печелиш и живееш добре ползвай главата си, а не ръцете и краката!" "По-добре да бъдеш слуга на умен господар, нежели господар на ***." Тези две сентенции имат практическа реализация, когато живееш и работиш на Запад. За България, това НЕ важии.
113
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука работиш и ти дават 325 евро.
112
4
 
10
 
! Отговори
Мед. лице преди 2 години
До Анонимен 146. Ако си в болница и болногледач няма да ти носи подлогата ще се усереш и напикаваш .За миризмата да не говорим.Така,че си върни обидата за някои ,които нищо не работят. Този експеримент е доста глупав, но нищо...Да се пробват...
111
1
 
8
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Това са парите давани на всеки пенсионер в Швейцария, дори и новодошъл от България, ако е надхвърлил 65 макар НИКОГА да не е работил в държавата. Отделно му плащат квартира, дават купони за храна, безплатна и доживотна карта за пътуване из ЦЯЛАТА държава, лекари, зъболекари, хирургически интервенци - безплатни, НО това беше преди 20-22 години. Този "бизнес" вече не работи. ;) Горното е за протокола на отбора на знаещите.
110
3
 
1
 
! Отговори
do 146 преди 2 години
Хаха, колко смешно, защо всички напоследък смятат, че като вземаш повече пари се развиваш? Как точно се развиват тия дето им вдигат заплатите, че не ми е ясно. Те така до 70 годишна възраст ще са хипер развити, направо богове хаха
109
2
 
15
 
! Отговори
БАБА преди 2 години
Проста работа, ако на 100% от населението дават тази сума, цените ще станат толкова високи, че няма да можете да си купите нищо с тях.
108
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То имаше референдум в Швейцария преди две години май за такъв доход обаче хората гласуваха против. Ако има в България море ще е 100% за и *** ще щрака с пръсти на масата цял ден.
107
18
 
12
 
! Отговори
Смех преди 2 години
Мда голям проблем за немчугите всичко което можеха да правят се оказа че всички други го могат че и по-добре кораби коли самолети ракети оръжие гранатомети.Шоки ужас оказа се в Света е пълен с по-добри математици химици физици лекари програмисти инжинери заварчици и тн.Пълен шок а немците си мислеха че сините очи и русата коса те правят специален да специален си за нег рите да ти се празнят по тях
106
3
 
0
 
! Отговори
До: 165 преди 2 години
Пилците се броят на есен :)))
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 157Поредният IT- Дриш льо
104
0
 
5
 
! Отговори
До:163 преди 2 години
Парите не съществуват, ако ме разбираш!!! Най-малко цялата ситуация с короната показа, че парите не са функция на икономиката, вече...
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 157 Аз НЕ искам да се развивам. Искам да живея. И ако трябва да се развивам и да съм полезен на обществото, за да живея, добре, ще бъда. Но ако не е нужно и обществото е готово да ме издържа без да правя нещо, ами ще си лентяствам. Така със сигурност в първия случай ще има повече хора, които искат да работят и да се развиват.
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи на тези, които бачкат и произвеждат нещо, им вземаме парите. А на тези, които нищо не правят, им даваме щедра награда. Няма по-голяма несправедливост от тази.
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, преди години германците минаха през социализма, е един по-сочен вариант- национал-социализъм а сега ще пробват директно с комунизъм, обаче безплатни неща няма и някой трябва да плати за този базов доход и това ще са работещите от средната класа, защото богатите използват т.н. оптимизация на данъците и не плащат данъци.Е след като си избраха социалисти да ги управляват, да им е честито.
100
1
 
3
 
! Отговори
До: 156 и 157 преди 2 години
ХАХАХА, че то основно това се прави да поорежат претенцийките на първенютата като теб!!! Две коли, три коли...прекаленото консумиране е проблем :)...а пък, ако искаш да си го мериш, моята кола е колкото двете твои :))))
99
3
 
4
 
! Отговори
Pakistan az преди 2 години
Тия пари за нищо не стигат в Германия ,но явно излиза по -евтино да дават по 1200 евро базов доход ,от колкото социални помощи.
98
1
 
12
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Ееееми, трябва да храните дивите племена, които си навнесохте. На тях 1200 евро напълно ще им стигат, за да не работят и да се множат по цял ден ;)
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, с 1200 евро в повечето градове в Германия трудно можеш да се издържаш. Причината е, че огромният процент население няма собствено жилище и само наемът на гарсониера е половината от тези пари и отгоре. Второ, за самата безработица не се променя точно нищо, защото досегашният социал Харц 4 включва наема, здравните, разни социални намаления и някъде към 500 евро джобни за храна и всичко друго, тоест парите общо не са повече, а сигурно и по-малко.
96
3
 
3
 
! Отговори
до 157 преди 2 години
junior означава човек на 18 до 25 годишен според мацките от Личен състав, нали така, ние тук сме по 2 и нямаме опит, само знаем.
95
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми не, няма да спра. 1200 евро в София взима junor на 21 в ИТ сектора. И са малко пари, какво остава за Германия. Който иска да се развива, няма какво да го спре. Не важи за берачи на малини, болногледачи, шофьори и подобни с квалификация трети клас втория срок.